Η αποκατάσταση της αλήθειας, οδηγεί σε κατάρρευση τους ισχυρισμούς της Ορνιθολογικής MKO.

Το Δ.Σ. της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος στην συνεδρίαση της 7-3-2014, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του και τον σοβαρό προβληματισμό του για την εκστρατεία δυσφήμισης, τόσο των κυνηγών, όσο και των Κυνηγετικών Οργανώσεων που περιέχονται τόσο στην τηλεοπτική και ραδιοφωνική καμπάνια, όσο και στην από 25-2-2014 επιστολή –ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρίας, έλαβε ομόφωνα την παρακάτω Απόφαση – Ανακοίνωση:

1) Το Δ.Σ. της Κ.Σ.Ε., εκπροσωπεί το σύνολο των 7 Κυνηγετικών Ομοσπονδιών, οι οποίες εκπροσωπούν τους 253, επισήμως αναγνωρισμένους, Κυνηγετικούς Συλλόγους της χώρας. Κατά συνέπεια, η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, εκ του θεσμοθετημένου από την Πολιτεία νομικού καθεστώτος αυτής, αποτελεί την ύπατη συνδικαλιστική, κατά νόμον, εξουσιοδοτημένη οργάνωση των αναγνωρισμένων από το αρμόδιο Υπουργείο (ΥΠΕΚΑ) Κυνηγετικών Συλλόγων.

Το σύνολο των Οργανώσεων αυτών, αποτελούμε την κυνηγετική κοινότητα της χώρας, η οποία, κατά τρόπο συντεταγμένο και αυστηρά προσδιοριζόμενο, είναι θεσμικά αναγνωρισμένη και συνεργαζόμενη με την Πολιτεία.

2) Επειδή, με το περιεχόμενο της επιστολής της, η Ορνιθολογική Εταιρία, αποδίδει, κατ’ ουσία, στην ηγεσία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, την κάλυψη και έμμεση στήριξη της λαθροθηρίας στην Ελλάδα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η ως άνω ανακοίνωση, προσβάλλει τόσο την ΚΣΕ ως νομικό πρόσωπο, όσο όμως και τα φυσικά πρόσωπα που απαρτίζουν τη Διοίκηση αυτής, καθώς η ενασχόληση των προσώπων αυτών με τη διοίκηση της ΚΣΕ επί σειρά ετών, συνεπάγεται την ταύτισή τους και το «φωτογραφικό προσδιορισμό» τους στις εν λόγω κατηγορίες. Ο δε ισχυρισμός, που επίσης συμπεριλαμβάνεται στην ως άνω ανακοίνωση της Ορνιθολογικής Εταιρίας, ότι «ο ηθικός κατήφορος της ηγεσίας της ΚΣΕ δεν τελειώνει στην έμμεση πολιτική κάλυψη των λαθροθήρων», ομοίως προσβάλει την τιμή και υπόληψη όλων μας.

3) Ανεξαρτήτως της τυχόν από μέρους μας επιλογής της δικαστικής οδού για την άρση της σε βάρος μας προσβολής, για την οποία ρητά επιφυλασσόμαστε, οφείλουμε αρχικά να επισημάνουμε ότι η άποψη της Ορνιθολογικής Εταιρείας, η οποία και διαπνέει το όλο κείμενο της ως άνω ανακοίνωσής της, ότι δηλαδή η ΚΣΕ συμπλέει με τη λαθροθηρία στη Ελλάδα και πως επιδιώκει την έμμεση υποστήριξή της, είναι και ψευδής και ευθέως συκοφαντική για εμάς.

4) Είναι γνωστό σε όλους ότι στον τομέα της λαθροθηρίας, η ΚΣΕ έχει επιτελέσει τεράστιο έργο, καθώς η Θηροφυλακή των Κυνηγητικών Οργανώσεων είναι το πιο αξιόπιστο σώμα ελέγχου στην ύπαιθρο, το οποίο μάλιστα ιδρύθηκε, οργανώθηκε, εξοπλίστηκε και λειτουργεί με τη φροντίδα και ευθύνη των Κυνηγητικών Οργανώσεων, πραγματοποιώντας 100.000 ελέγχους το χρόνο, 24 ώρες το 24ώρο μέρα και νύχτα. Οι θηροφύλακες, με τα οχήματά τους, διανύουν 3.650.000 χιλιόμετρα ετησίως για την πρόληψη και καταστολή της λαθροθηρίας, πραγματοποιούν 5.000.000 ώρες περιπολίας και η σχετική οικονομική δαπάνη, ύψους 7.000.000€ ετησίως, βαρύνει αποκλειστικά τους Έλληνες κυνηγούς.

Οι θηροφύλακες πραγματοποιούν συλλήψεις και προσαγωγές λαθροθήρων, αποδεικνύοντας τοιουτοτρόπως περίτρανα πως οι Κυνηγητικές Οργανώσεις, όχι μόνο δε συμπλέουν με τη λαθροθηρία, αλλά αντιθέτως αποτελούν το μεγαλύτερο πολέμιο της. Όποιος υποστηρίζει ότι η ηγεσία της ΚΣΕ καλύπτει τη λαθροθηρία, ψεύδεται, προσβάλλει και συκοφαντεί.

Γνωρίζουν, άλλωστε, οι υπογράφοντες αυτή την προσβλητική ανακοίνωση της ΜΚΟ Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, ότι έτσι υβρίζουν νεκρούς υπαλλήλους των Κυνηγετικών Οργανώσεων, που σκοτώθηκαν στον αγώνα μας για πάταξη της λαθροθηρίας; Με ποιο δικαίωμα, οι επικριτές μας συκοφαντούν και απαξιώνουν ένα τεράστιο έργο, καθολικά, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αναγνωρισμένο;

5) Η ΚΣΕ έχει ήδη υποστηρίξει, βασιζόμενη όπως πάντα σε αδιαμφισβήτητα επιστημονικά στοιχεία, ήδη από το 2006, σε επίσημη αλληλογραφία της προς την ΕΟΕ, ότι η λαθροθηρία (του ενός και μόνο αμφισβητούμενου κρούσματος της Νανόχηνας τα τελευταία χρόνια), δεν μπορεί να αποτελεί αιτία εξαφάνισης του είδους. Είναι ανεπίτρεπτο, η επανάληψη αυτής της θέσης μας, να οδηγεί την Ορνιθολογική σε δηλώσεις ότι «η ΚΣΕ νομιμοποιεί ουσιαστικά τις ενέργειες των λαθροθήρων», «η ΚΣΕ καλύπτει τη λαθροθηρία», «αυτό αποτελεί ηθικό κατήφορο της ΚΣΕ», κλπ κλπ.

6) Πράγματι, γιατί η Ορνιθολογική δεν αναδεικνύει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η νανόχηνα, που είναι κυρίως τα προβλήματα που έχει στον τόπο αναπαραγωγής της; Όταν ένα είδος δεν αναπαράγεται επιτυχώς και δεν ερευνούνται οι λόγοι αυτού του φαινομένου, δεν μπορεί να κατηγορείται γι΄ αυτό μια άλλη χώρα, την οποία περιστασιακά επισκέπτεται το χειμώνα και δεν αποτελεί τόπο αναπαραγωγής! Απλά, η μη ανάδειξη των παραπάνω προβλημάτων, εξυπηρετεί την επικοινωνιακή πολιτική της ΜΚΟ Ορνιθολογικής Εταιρίας.

Επιπροσθέτως, η αναγωγή της δήθεν λαθροθηρίας σε κυρίαρχο θέμα, αποτελεί το πρόσχημα για ατεκμηρίωτους περιορισμούς της κυνηγετικής δραστηριότητας, με τελικό στόχο την πλήρη κατάργηση της θήρας σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που αποτελεί συστηματική επιδίωξη της Ορνιθολογικής και άλλων αντικυνηγετικών MKO.

7) Αναφορικά δε, με την οικονομική αδιαφάνεια, που καταλογίζεται με δηκτικό τρόπο στην ΚΣΕ και στην ηγεσία αυτής, από την ΜΚΟ Ορνιθολογική Εταιρία, με την έκφραση «Ως εκ τούτου, η ηγεσία της ΚΣΕ είναι η τελευταία που μπορεί να μας εγκαλέσει για θέματα οικονομικής διαφάνειας.», επισημαίνεται, αν και είναι ήδη γνωστό τοις πάσι, πως η ΚΣΕ, ελέγχεται από Ελεγκτική Επιτροπή, την Γενική Συνέλευση και από το αρμόδιο Υπουργείο, του οποίου ομάδα υπαλλήλων, που περιλαμβάνει και οικονομικούς υπαλλήλους, ελέγχει κάθε χρόνο τη δράση της και κάθε διενεργούμενη οικονομική πράξη, χωρίς να διαπιστωθεί η οιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά. Τούτο έχει αποδειχθεί και δικαστικά, αφού ο όποιος ισχυρίστηκε το αντίθετο, έχει καταδικαστεί τελεσίδικα σε αποζημίωση για ηθική βλάβη και προσβολή.

8) Σχετικά με τους άκρως προσβλητικούς ισχυρισμούς της Ορνιθολογικής, πως η ΚΣΕ: «προσβάλει τους συνεπείς κυνηγούς, αποστασιοποιείται από την πραγματικότητα των κυνηγών που θέλουν να συμβάλουν στην προστασία της ελληνικής φύσης» και ότι «επιβάλει έναν αχρείαστο μονόδρομο εχθρικής σχέσης, μεταξύ των κυνηγών και των ορνιθολόγων», σημειώνουμε ότι η ΚΣΕ, μέσω μιας δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας, που προβλέπεται στα ενιαία καταστατικά των Κυνηγετικών Οργανώσεων, εκπροσωπεί το σύνολο των 200.000 Ελλήνων κυνηγών, συντονίζει, σχεδιάζει και υλοποιεί, κάθε χρόνο με ιδίους πόρους των κυνηγών, φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις 14 εκατομμυρίων ευρώ. Και τέλος, συνεργάζεται μακροχρόνια με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, με επιστημονικούς φορείς της χώρας και του εξωτερικού και απασχολεί δεκάδες αναγνωρισμένους επιστήμονες της ορνιθολογίας.

Άρα ποιοι είναι οι «συνεπείς κυνηγοί» που «θέλουν να συμβάλουν στην προστασία της ελληνικής φύσης» και η ΚΣΕ δεν τους επιτρέπει να το πράξουν; Και τέλος, ποιοι είναι αυτοί οι επιστήμονες ορνιθολόγοι, που ενώ αναγνωρίζουν την αειφόρο θήρα έχουν εχθρική σχέση με την ΚΣΕ; Εκτός και αν πρόκειται για άστοχη έκφραση και η Ορνιθολογική με τον όρο «ορνιθολόγος» δεν εννοεί τους επιστήμονες της ορνιθολογίας, αλλά γενικότερα ορνιθολάτρες.

9) Ο Πρόεδρος της ΚΣΕ, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της FACE, έδωσε αγώνα για την ανάγκη συνεργασίας και την υπογραφή σχετικού Συμφώνου με το Birdlife, παράρτημα του οποίου είναι η Ορνιθολογική, όταν πολλές και μεγάλες εθνικές Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της Ευρώπης, κατηγορούσαν τεκμηριωμένα τα τοπικά παραρτήματα του Birdlife (τα αντίστοιχα της Ορνιθολογικής), ως πολέμιους των Κυνηγετικών Οργανώσεων, με σαφή αντικυνηγετική θέση! Πώς είναι δυνατό η Ορνιθολογική να επικαλείται την FACE για παράβαση του Συμφώνου συνεργασίας από τον πρωτεργάτη του Συμφώνου; Η καταφανής προσπάθεια της Ορνιθολογικής για διάσπαση της συνοχής του κυνηγετικού κόσμου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στην Ευρώπη, θα αποτύχει.

10) Είναι επίσης σημαντικό να σημειώσουμε ότι, όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω, η αναφορά στη δημιουργία όχι καλής σχέσης μεταξύ κυνηγών και Ορνιθολογικής, ή και ορνιθολόγων γενικότερα, οφείλεται στην αντικυνηγετική στάση και τη νοοτροπία της E.O.E.. Η σωστή συνεργασία απαιτεί σεβασμό στις αρχές της επιστήμης της οικολογίας και αναγνώριση της ανάγκης ύπαρξης ισότιμης βάσης συνεργασίας.

Η Ορνιθολογική προσπαθεί, συνεχώς και σε κάθε περίπτωση, να επιβάλει περιορισμούς στο κυνήγι. Αγνοεί συστηματικά την τεκμηριωμένη θέση και την άποψη, όχι μόνο των κυνηγών, αλλά και Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α. και άλλων Φορέων, με αποτέλεσμα να εναντιώνεται το ευρύτερο κοινό και ο τοπικός πληθυσμός που δραστηριοποιείται σε υγροτόπους ή σε άλλες περιοχές. Αγνοεί τη βασική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι χωρίς την συμμετοχή των χρηστών στη διαμόρφωση των σχετικών αποφάσεων, δεν εξασφαλίζεται η επιτυχία των όποιων μέτρων και συνεργασιών.

11) Η θέση της ΚΣΕ, όπως η πρακτική της έχει αποδείξει, δεν απαξιώνει τα LIFE ως σημαντικό χρηματοδοτικό μέσο για την προώθηση θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον. Συμμετέχοντες, κατά καιρούς, σε αυτά, χωρίς καμία αμοιβή εννοείται, προσπαθούμε να προωθήσουμε το αειφόρο κυνήγι. Πράγμα που επιδιώκει επισήμως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πράγμα που είναι και ο δικός μας βασικός στόχος.

12) Εναπόκειται στην Ορνιθολογική Εταιρία, ακολουθώντας και τις πρακτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να αποδείξει με πράξεις και όχι με λόγια ότι επιθυμεί την επί ίσοις όροις συνεργασία με την κυνηγετική κοινότητα την οποία εκπροσωπεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με όλες τις Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΑΠΑΔΟΔΗΜΑΣ ΝΙΚ.

 

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΓΕΩΡΓ.

     

Ο Αντιπρόεδρος, κ. Καραγιάννης Εμμανουήλ

Ο Ταμίας, κ. Μπογιάκης Σπυρίδων

Ο Σύμβουλος, κ. Σταθόπουλος Νικόλαος

Ο Πρόεδρος της Α’ Κ.Ο. Κρήτης & Δωδ/νου, κ. Βογιατζάκης Παρασκευάς

Ο Πρόεδρος της Β’ Κ.Ο. Αρχιπελάγους, κ. Ψαρρός Γεώργιος

Ο Πρόεδρος της Γ’ Κ.Ο. Πελοποννήσου, κ. Μαρκόπουλος Κων/νος

Ο Πρόεδρος της Δ΄ Κ.Ο. Στερεάς Ελλάδας, κ. Τρακάκης Φώτης

Ο Πρόεδρος της Ε’ Κ.Ο. Ηπείρου, κ. Σκαμαντζούρας Παναγιώτης

Ο Πρόεδρος της ΣΤ’ Κ.Ο. Μακεδονίας – Θράκης, κ. Καλογεράκος Νικόλαος

Ο Πρόεδρος της Ζ’ Κ.Ο. Θεσσαλίας & Ν. Σποράδων, κ. Μπαλατσός Ευάγγελος