Με μικρές και επουσιώδεις αλλαγές που δεν θίγουν τον πυρήνα διεξαγωγής του κυνηγιού στη χώρα μας, υπεγράφη σήμερα από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο, η νέα Ρυθμιστική Απόφαση για την περίοδο 2018-2019.

 Μια μέρα πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Υπουργό, επικαιροποιώντας, με εμπεριστατωμένο και απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις θέσεις που από καιρό είχε εκφράσει και καταθέσει εγγράφως, σε τεχνικό, επιστημονικό, και νομικό επίπεδο, γύρω από τη Ρυθμιστική.

 Η αντιπροσωπεία της Κ.Σ.Ε τόνισε ιδιαίτερα στον αρμόδιο Υπουργό ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση κάρπωσης των Τρυγονιών.

 Υπενθυμίζεται ότι, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Vella είχε ζητήσει από πέρυσι το καλοκαίρι την πλήρη απαγόρευση του κυνηγιού του Τρυγονιού στην Ελλάδα (αλλά και σε άλλες 9 Ευρωπαϊκές χώρες), κάτι που δεν έγινε, χάρις στις συντονισμένες ενέργειες και στη συνεργασία που αναπτύχθηκε στο επίμαχο διάστημα μεταξύ της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας, του κ. Αναπλ. Υπουργού και των αρμοδίων Υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας μας.

 Η νέα Ρυθμιστική Απόφαση που υπέγραψε ο αρμόδιος Υπουργός, διαφοροποιείται ως προς τα κάτωθι συγκριτικά με την περσινή:

α) Αυξάνεται οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου σε 10 θηρευθέντα άτομα, ανά ομάδα κυνηγών.
β) Μειώνεται το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 12 στα 10 θηρευθέντα πτηνά ανά κυνηγό.
γ) Περιορίζεται το κυνήγι της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε συνολικά 16 εξόδους, σε σύγκριση με τις 22 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.
δ) Απαγορεύεται η θήρα της Ασπρομετωπόχηνας στην περιοχή του Έλους Αρτζάν και της λίμνης Δοϊράνης, επιπλέον των περιοχών που προέβλεπε η περυσινή Ρυθμιστική.
ε) Παρατείνεται η απαγόρευση θήρας στον Υμηττό για έναν ακόμα χρόνο.
στ) Αίρεται η απαγόρευση θήρας στη ζώνη πλάτους 500 μέτρων από τα χερσαία σύνορα της χώρας μας, εκτός από αυτά με την Τουρκία, για τα τριχωτά θηράματα.

 Παρά τις ενστάσεις και τις επιφυλάξεις της ως προς τη διευθέτηση για τα Τρυγόνια, η Κ.Σ.Ε. αναγνωρίζει την έγκαιρη υπογραφή της φετινής Ρυθμιστικής από τον Αναπλ. Υπουργό κ. Φάμελλο, αλλά και την πρόθεσή του να διαβουλεύεται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κυνηγών, χωρίς αιφνιδιασμούς και πολώσεις.

 Σε αυτό το κλίμα, η Κ.Σ.Ε θα είναι πάντα στη διάθεση του Υπουργείου, για εποικοδομητικό διάλογο και στενότερη συνεργασία, ώστε να οργανωθεί ακόμη καλύτερα η προστασία του περιβάλλοντος και η διαχείριση της άγριας ζωής στη χώρα μας.

 Τέλος, η Κ.Σ.Ε εύχεται καλή και ασφαλή κυνηγετική χρόνια σε όλους τους κυνηγούς και τους καλεί να σεβαστούν και να πειθαρχήσουν στη νέα Ρυθμιστική Απόφαση θήρας, συνδράμοντας ουσιαστικά και στην πιστή εφαρμογή της.

 

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο λαθροθήρας είναι ο εχθρός του κυνηγού!

 

 

Συνημμένο αρχείο