Με την υπογραφείσα από τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κ. Χατζηδάκη, Ρυθμιστική Απόφαση για την περίοδο 2019-2020, επαναλαμβάνεται η Ρυθμιστική της προηγούμενης περιόδου, πέραν ορισμένων ειδικών ρυθμίσεων για τον αγριόχοιρο και το τρυγόνι.
  Ο κ. Χατζηδάκης δεν υιοθέτησε ουδεμία περικοπή από το πλήθος των παντελώς ατεκμηρίωτων περικοπών και περιορισμών της θήρας που ζήτησαν, με την ευκαιρία της αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας, οι αντικυνηγετικές ΜΚΟ.
  Η εκτενής, εμπεριστατωμένη και απολύτως τεκμηριωμένη σε τεχνικό, επιστημονικό και νομικό επίπεδο πρόταση της Κ.Σ.Ε., έδωσε όλα τα πραγματικά στοιχεία και τα επιχειρήματα για την αποφυγή περικοπών, όπως τις είχαν εισηγηθεί οι αντικυνηγετικές οργανώσεις
  Δυστυχώς, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, οι εκλογές του Ιουλίου και οι αναπόφευκτες αλλαγές που συντελέστηκαν στο πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν επέτρεψαν μία συνάντηση της Κ.Σ.Ε. με τον νέο Υπουργό, όχι πάντως με δική της ευθύνη.
  Σε αυτήν την αδυναμία επικοινωνίας και έλλειψη ενημέρωσης του Υπουργού εκτιμάμε ότι οφείλεται και η αναίτια μείωση του αριθμού των θηρεύσιμων τρυγονιών από 10 σε 8.
  Μια μέρα πριν την υπογραφή της Ρυθμιστικής, η Κ.Σ.Ε. συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Κ. Αραβώση, επικαιροποιώντας με απολύτως τεκμηριωμένο τρόπο, όλες τις θέσεις που από καιρό είχε εκφράσει και καταθέσει εγγράφως. Η αντιπροσωπεία της Κ.Σ.Ε επισήμανε με έμφαση τις ενστάσεις της στον Γενικό Γραμματέα, τονίζοντας ότι δεν είναι αναγκαία η μείωση κάρπωσης των τρυγονιών, διότι στο ανατολικό μεταναστευτικό ρεύμα του είδους, στο οποίο ανήκει η Ελλάδα, ο πληθυσμός του βρίσκεται σε ικανοποιητική κατάσταση διατήρησης. 
  Σε σχέση με πέρυσι, η νέα Ρυθμιστική προβλέπει επίσης, απεριόριστη κάρπωση για τους αγριόχοιρους σε όλη την επικράτεια. 
  Στα πλαίσια αντιμετώπισης της μετάδοσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρα μας, πρόκειται για μία ρύθμιση που προέκυψε ύστερα από προηγούμενη συνάντηση της Κ.Σ.Ε. και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και της Δασικής Υπηρεσίας.
  Με τη νέα Ρυθμιστική αυξάνουν οι μέρες κυνηγίου της νησιωτικής πέρδικας στη νήσο Χίο σε 23 συνολικά εξόδους, σε σύγκριση με τις 16 που επιτρεπόταν έως πέρυσι.
  Τέλος, επιτρέπεται ξανά το κυνήγι στις νήσους Γαύδο και Γαυδοπούλα για τις ημέρες Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Νοεμβρίου (μέχρι πέρυσι απαγορεύονταν πλήρως). 
  Ως ιδιαίτερη θετική εξέλιξη για τον κόσμο των κυνηγών αποτιμά η Κ.Σ.Ε., εκείνο το σκέλος των κανονιστικών Αποφάσεων που διατηρούν σε υψηλό επίπεδο την επιχειρησιακή δυνατότητα της θηροφυλακής των Κυνηγετικών Οργανώσεων. 
  Η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει αντιληφθεί πλήρως τη σημασία, τον ρόλο και το αναντικατάστατο έργο της θηροφυλακής στην προστασία της φύσης και της άγριας ζωής, κάτι που εκφράστηκε με τη διαμόρφωση των εισφορών υπέρ των Κυνηγετικών Οργανώσεων.
  Ωστόσο, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι για μια ακόμα φορά ολόκληρο το απαιτούμενο κόστος το αναλαμβάνει η κοινωνία των κυνηγών, παρά τις προτάσεις και εισηγήσεις της Κ.Σ.Ε., για παράλληλη μείωση των δημοσίων τελών που κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο. 
  Επί τη ευκαιρία, η Κ.Σ.Ε. επαναλαμβάνει ότι είναι στη διάθεση του Υπουργού Περιβάλλοντος για εποικοδομητικό διάλογο και στενότερη συνεργασία για τη ρύθμιση καίριων θεμάτων, με μοναδικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και του θηραματικού πλούτου της χώρας.
  Καλούμε όλους τους κυνηγούς της χώρας μας να εφαρμόσουν πιστά τη Ρυθμιστική Απόφαση της νέας κυνηγετικής περιόδου.