Είναι προφανές ότι οι στιγμές που περνάει η ελληνική κοινωνία είναι πολύ κρίσιμες. Η δημόσια υγεία πλήττεται από την πανδημία ενώ στους πολίτες κυριαρχεί μεγάλη ανησυχία για την επόμενη ημέρα και τις αντοχές του συστήματος υγείας και των υγειονομικών, που δίνουν τη μάχη της πρώτης γραμμής με μεγάλες ελλείψεις. Η κυβέρνηση δεν κατάφερε να προετοιμάσει την κοινωνία και τις δομές υγείας ούτε έχει στηρίξει μέχρι σήμερα την οικονομία και την εργασία.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία προσπαθεί από τη πρώτη μέρα να στηρίξει και να αξιοποιήσει τις προτάσεις των επιστημόνων, θέτοντας σε πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη σε υγεία και οικονομία και γενικά στην κοινωνική λειτουργία.
 Οι προτάσεις μας αγνοήθηκαν από μια κυβέρνηση που στόχο έχει την επικοινωνιακή και μόνο διαχείριση της κρίσης, την οποία και αξιοποιεί για να συνεχίσει το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και την τακτοποίηση κολλητών και μιας μικρής κρατικοδίαιτης ελίτ, που έχει αναπτυχθεί μαζί με το σύστημα εξουσίας.
 Δεν υπάρχει μέρα που να μην αναδειχθούν λάθη και καθυστερήσεις στις προσλήψεις στα νοσοκομεία, στον εξοπλισμό ΜΕΘ, στα λεωφορεία, στα σχολεία, στα τεστ κλπ. Δυστυχώς η δεύτερη φάση της πανδημίας εξελίσσεται μέσα σε ένα συνολικό «επιτελικό μπάχαλο». Προσλήψεις στα λεωφορεία κατόπιν εορτής, προσλήψεις στις ΜΕΘ αφού γέμισαν οι ΜΕΘ, παλινωδίες από το take away μέχρι τα κομμωτήρια.
 Και μέσα σε όλα αυτά προέκυψε θέμα και με το κυνήγι και το ψάρεμα. Ακόμα μια αναστάτωση, ένα νέο πεδίο αναξιοπιστίας. Προφανώς και δεν είναι το μείζον θέμα των ημερών. Προηγείται η δημόσια υγεία, η στήριξη της εργασίας και η βιωσιμότητα των νοικοκυριών. Αλλά οφείλουμε μια πρόταση στον κο Χαρδαλιά.
 Τον ενημερώνουμε λοιπόν ότι η θήρα είναι στις αποκλειστικές αρμοδιότητες του κου Χατζηδάκη και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όποια ανακοίνωση και να κάνει ο κος Χαρδαλιας, όσο πρόχειρη ή αναγκαία και να είναι, όσο γενική και να είναι η ΚΥΑ εφαρμογής του lock down, υπάρχει ένα σημαντικό κενό εφόσον η προφορική ανακοίνωση απαγόρευσης της θήρας οφείλει να συνοδεύεται με θεσμική ρύθμιση ή Υπουργική Απόφαση που να τροποποιεί τη Ρυθμιστική περί θήρας και σίγουρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί με απουσία του ΥΠΕΝ.
 Ας επικοινωνήσει λοιπόν ο κος Χαρδαλιάς με τον κο Χατζηδάκη να του ζητήσει να αφήσει για λίγο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την τακτοποίηση γαλάζιων παιδιών και να καλέσει τις δασικές υπηρεσίες, τις κυνηγετικές οργανώσεις και ίσως κάποιους ακαδημαϊκούς μαζί με εκπροσώπους της υγειονομικής επιτροπής του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής προστασίας και να προχωρήσουν σε μια μελετημένη, στοιχειοθετημένη, τεκμηριωμένη και λεπτομερή τροποποίηση της «Ρυθμιστικής περί θήρας». Που θα λαμβάνει υπόψη και τα θέματα υγείας των κυνηγών και των πολιτών γενικά, τις ανάγκες των οικοσυστημάτων και των θηραμάτων, αλλά και την υποχρέωση του ίδιου του κράτους απέναντι στους παραγωγούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιμετωπίσει μέσω της θήρας το άλλο μείζον πρόβλημα σήμερα για την αγροτική οικονομία, την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων (ας ρωτήσουν και τον κύριο Βορίδη για το τελευταίο να τους πει).
 Δεν μπορεί πάντα να τρέχουμε πίσω από αποσπασματικές και αντιεπιστημονικές ανακοινώσεις, που προκαλούν σύγχυση στους πολίτες. Φτάνει πια με τα παιχνίδια της κυβέρνησης με την υγεία και με την αξιοπιστία της διοίκησης. Κανείς δεν θα τους παίρνει στα σοβαρά και έχουμε μια δύσκολη μάχη υγείας μπροστά μας.
Στο κάτω κάτω αν δεν μπορούν να διοικήσουν ας παραιτηθούν.

 

Δείτε τη ανακοίνωση εδώ