Κύριε Υπουργέ της Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαυρουδή Βορίδη,
Κύριε Υφυπουργέ της Πολιτικής Προστασίας Νικόλαο Χαρδαλιά,
Τα μέτρα που ανακοινώσατε με αφορμή τη γενική καραντίνα σε ολόκληρη τη χώρα συμπεριλαμβάνουν και την απαγόρευση του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια.

 Όπως γνωρίζετε οι κυνηγετικοί σύλλογοι εκπροσωπούν ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική μας κουλτούρα και παράδοση.
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια, πως τα μέλη τους δεν οφείλουν να συνταχθούν με τις γενικές και ειδικές οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας που ακολουθεί σύσσωμος, ο ελληνικός λαός.
 Ωστόσο, τίθεται στην κρίση σας ότι κατά το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν.Δ. 86/89,άρθρο 251,παρ.1), η «θήρα» ασκείται ως άθλημα σε όλη τη χώρα, γεγονός που θα μπορούσε ληφθεί υπόψη σας στον χαρακτηρισμό του ως ατομική άθληση σε ελεύθερους χώρους και να λαμβάνει χώρα ακολουθουμένων όλου του πλαισίου πρόληψης και προστασίας από τη διάδοση του COVID-19 (μάσκες,sms,επιβαίνοντες σε Ι.Χ αυτοκίνητο). Ταυτόχρονα με την απόδειξη της ταυτοπροσωπίας και την επίδειξη της ατομικής άδειας θήρας.
 Άλλωστε παλαιότερες δηλώσεις του κυβερνητικού επιτελείου εν μέσω εφαρμογής των μέτρων της πρώτης καραντίνας στη χώρα, το κυνήγι λογίζεται απερίφραστα ως είδος ατομικής αθλητικής δραστηριότητας συνδυαστικά με τον παράγοντα της διεξαγωγής του στην ανοιχτή ύπαιθρο.
  Κύριε Υπουργέ και Κύριε Υφυπουργέ,
 Ας μην λησμονούμε πως όλα τα παραπάνω συνάδουν στο ότι εισερχόμεθα σε μια περίοδο έντονης ψυχολογικής πίεσης για τον ελληνικό λαό, στοιχείο που θα πρέπει να εναρμονίζει στις πολιτικές σας, όχι τον περιορισμό αλλά την απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν στη βάση τους το φυσικό περιβάλλον, όπως και οι διάφορες μορφές άθλησης. Με τον τρόπο αυτό, θεωρώ πως διασφαλίζουμε και τη δημόσια υγεία αλλά και τη ψυχική ισορροπία της κοινωνίας μας σε μια παρατεταμένα φορτισμένη χρονική φάση που θα ζήσουμε και που όλοι ευχόμαστε να μην είναι μακρυά.
 Ως εκ τούτου φρονώ πως είναι σημαντική η επαναξιολόγηση της απαγόρευσης του κυνηγιού και η επαναπροσέγγιση της διαφοροποίησής του από την ατομική άθληση.
Βρίσκομαι στη διάθεση σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και επικοινωνία.

 

 

Δείτε την επιστολή εδώ