Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας θεωρεί ως απόλυτα υγιείς και ενδεικτικές της ποιότητας και της συνείδησης των χιλιάδων κυνηγών, όλες τις αντιδράσεις, τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, ακόμα και τις διαμαρτυρίες που υπήρξαν για την πρόσκαιρη αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων που απασχολούν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις.

Έστω και έτσι, έστω και κάτω από τις έκτακτες συνθήκες πίεσης και αναπόφευκτης σύγχυσης, ο κυνηγετικός κόσμος έδειξε ότι περιβάλλει με αγάπη και εμπιστοσύνη τη θηροφυλακή, που από το 2000 ίδρυσαν, σχεδίασαν, χρηματοδοτούν και λειτουργούν μέχρι σήμερα οι θεσμικές οργανώσεις του.
Απέναντι σε όλον αυτόν τον κόσμο, η Κ.Σ.Ε. έχει χρέος να απευθυνθεί σήμερα με «ανοιχτά χαρτιά», θέτοντας υπόψη του και υπό την κρίση του 6 αλήθειες:

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων είναι ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ.
Η απόφαση της ΚΣΕ είναι να διαρκέσει ΜΟΝΟ όσο διαρκούν τα κυβερνητικά μέτρα για το ολικό λοκ ντάουν.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Η απόφαση της ΚΣΕ και των Kυνηγετικών Ομοσπονδιών για πρόσκαιρη αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων μας, δεν αποτελεί επ’ ουδενί «απάντηση» στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο κυνήγι, όσο και αν διαφωνούμε με αυτούς.
Η Κ.Σ.Ε. ΠΟΤΕ δεν θα έκανε «μικροπολιτική» και δεν θα «εργαλειοποιούσε» έναν θεσμό που η ίδια δημιούργησε! Και πολύ περισσότερο δεν θα χρησιμοποιούσε με τόσο ιταμό και ανήθικο τρόπο τους θηροφύλακες της, που αποτελούν και τους πιο πολύτιμους συνεργάτες της.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η : Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων υπαγορεύθηκε από καθαρά ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ και ΜΟΝΟ λόγους.
Αποτελεί μέρος μίας αναγκαίας προσπάθειας για να ελαφρυνθεί το βάρος μισθοδοσίας που έχουν αναλάβει εξ’ ολοκλήρου οι κυνηγοί και οι συνεργαζόμενες με το ΥΠΕΝ Κυνηγετικές Οργανώσεις, χωρίς να θίγονται οι θέσεις εργασίας και τα μισθολογικά ή ασφαλιστικά δικαιώματα των θηροφυλάκων.
Ουδέποτε κρύψαμε, αντιθέτως έχουμε επισημάνει δημόσια και σε όλους τους τόνους, ότι τα οικονομικά περιθώρια των Κυνηγετικών Οργανώσεων εξαντλούνται. Τα τελευταία 10 χρόνια της οικονομικής κρίσης, η μεγάλη μείωση των αδειών θήρας προκάλεσε δραματική μείωση των εσόδων των Kυνηγετικών Oργανώσεων.
Θυμίζουμε πως όταν το 2000 ιδρύθηκε η θηροφυλακή, όλοι οι υπολογισμοί είχαν γίνει στη βάση των 270.000 αδειών θήρας που εκδίδονταν τότε. Όμως, τα τελευταία χρόνια οι κυνηγετικές άδειες μειώθηκαν κατά 80.000, δημιουργώντας μία αναπόφευκτη πτώση εσόδων στις Oργανώσεις όλων των βαθμίδων.
Μέχρι σήμερα, το 95% του ετήσιου συνόλου των εσόδων της Κ.Σ.Ε. χρησιμοποιείται για να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της Θηροφυλακής. Την περσινή χρονιά τα έσοδα της Κ.Σ.Ε. από συνδρομές ήταν 6.475.799,32 € και, μόνο για τη Θηροφυλακή, δαπάνησε το ποσό των 6.125.723,23 €!

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η: Για τους ίδιους λόγους οικονομίας, η Κ.Σ.Ε. και οι Ομοσπονδίες είχαν συζητήσει το ίδιο ενδεχόμενο και την περασμένη άνοιξη, όταν κηρύχθηκε το πρώτο λοκ ντάουν…
Με σοβαρότητα, αίσθηση ευθύνης και συνείδηση της πραγματικότητας, αποφασίσαμε να μην το κάνουμε τότε, για δύο, κυρίως, λόγους:
Ο πρώτος ήταν ότι, τα ταμιακά διαθέσιμά μας την περασμένη άνοιξη, δεν ήταν το ίδιο πιεστικά όσο σήμερα…
Ο δεύτερος και κυριότερος, όμως, ήταν ότι, εκείνη η χρονική στιγμή συνέπιπτε με την έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου των θηραματικών ειδών και της άγριας ζωής γενικότερα. Κρίναμε, λοιπόν, ότι οποιαδήποτε «έκπτωση» στη θηροφύλαξη την άνοιξη, θα μπορούσε να έχει συνέπειες που κανείς δεν ήθελε να διακινδυνεύσει.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η: Το πρόσφατο ολικό λοκ ντάουν και οι δρακόντειες απαγορεύσεις μετακίνησης των κυνηγών ακόμα και εντός νομού, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο τα έσοδα και τις ταμειακές εισροές της ΚΣΕ και των άλλων Kυνηγετικών Oργανώσεων.
Εκείνο το μέρος των αδειών θήρας που κάθε χρόνο εκδίδονταν Νοέμβρη και Δεκέμβρη, φέτος δεν θα υπάρξει! Και μπροστά σε αυτές τις έκτακτες συνθήκες η ΚΣΕ έπρεπε να βρει τρόπους να κάνει περαιτέρω οικονομία, κυρίως για να περιφρουρήσει την χρηματοδότηση της ίδιας της Θηροφυλακής της…
Η αναστολή εργασίας των θηροφυλάκων, ήταν ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες, χωρίς να θιγούν μισθολογικά οι θηροφύλακες.

 

ΑΛΗΘΕΙΑ 6η: Η θηροφυλακή θα περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις, επειδή αποτελεί την πολυτιμότερη κατάκτηση στην πολύχρονη ιστορία τους.
Η ΚΣΕ έχει καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για την άρση των όποιων προβλημάτων χρηματοδότησης της Θηροφυλακής ανακύψουν, με αξιοποίηση πόρων του «Πράσινου Ταμείου».
Οι έχοντες τη θεσμική υποχρέωση από την πλευρά του κράτους, θα πρέπει να αναλάβουν και τις δικές τους ευθύνες, όπως ακριβώς από το 2000 κάνουν μόνες τους οι συνεργαζόμενες Κυνηγετικές Οργανώσεις και οι κυνηγοί – μέλη τους.

Συνημμένο αρχείο