Η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας εκπροσωπώντας το σύνολο των κυνηγών της χώρας και με αφορμή τις τελευταίες σας δηλώσεις σε τηλεοπτικό σταθμό («Καλημέρα Ελλάδα», ΑΝΤ1, σήμερα 8-12-2020): «…Όσον αφορά το θέμα των κυνηγών και αυτό που μου θέσατε, συνήθως αυτό συνδέεται με διαπεριφερειακή μετακίνηση και αυτό είναι ένα βασικό ζήτημα και δεν γίνεται κατά μόνας, παρά το γεγονός ότι θέλουμε να λέμε ότι γίνεται κατά μόνας. Αυτό είναι ένα βασικό πρόβλημα ελπίζω να λυθεί μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αυτή τη στιγμή δεν είμαστε εκεί για να αρθεί αυτός ο περιορισμός.», από τις οποίες προκύπτει σαφώς ότι η Κυβέρνηση επανεξετάζει το θέμα της απαγόρευσης μετακίνησης για κυνήγι λόγω της πανδημίας, επιθυμούμε να σας γνωρίσουμε ότι:

η κυνηγετική δραστηριότητα δεν ασκείται εντός του αστικού ιστού, αλλά στην ύπαιθρο και κατά κανόνα ως μοναχική δραστηριότητα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα συνωστισμού και συγχρωτισμού, όπως άλλες δραστηριότητες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η θήρα είναι αναπόσπαστα δεμένη με τη ζωή των κατοίκων της υπαίθρου και δρα ευεργετικά στην ψυχική και τη σωματική υγεία όσων την ασκούν.
Μετά τα ανωτέρω, σας ζητάμε να δώσετε τη δυνατότητα να επιτραπεί η μεμονωμένη μετακίνηση των κυνηγών για την άσκηση της θήρας, κάτω από συγκεκριμένες και αυστηρές προϋποθέσεις:
· οι κυνηγοί να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα που είναι μόνιμοι κάτοικοι, γεγονός που θα αποδεικνύεται με την επίδειξη της άδειας θήρας τους που είναι δημόσιο έγγραφο.
· Τυχόν γεύμα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού να γίνεται ατομικά και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η συγκέντρωση για φαγητό.

· Η οποιαδήποτε συγκέντρωση των κυνηγών στην ύπαιθρο δεν θα ξεπερνά τα 3 άτομα, τα όποια υποχρεωτικά θα κάνουν χρήση μάσκας προσώπου και θα διατηρούν απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρα μεταξύ τους. Ο όποιος συντονισμός με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα γίνεται από απόσταση και με τη χρήση κινητού τηλεφώνου.
· Κατά τη μετακίνηση από και προς τον χώρο κυνηγιού, στα αυτοκίνητα δεν θα επιβαίνουν περισσότεροι από 2 επιβάτες (οδηγός και συνεπιβάτης) οι οποίοι υποχρεωτικά θα κάνουν χρήση μάσκας.
Σε ό,τι αφορά τη θήρα των αγριόχοιρων, που είναι η μοναδική κατά τον νόμο από τις κυνηγετικές δράσεις που ασκείται ομαδικά (μέχρι 10 άτομα ανά ομάδα), προτείνουμε να υιοθετηθούν οι παρακάτω επιπλέον περιορισμοί:
· Ο αριθμός των κυνηγών αγριόχοιρων που αποτελούν την ομάδα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 4 άτομα.
· Ο αριθμός των ατόμων που θα συμμετέχουν στην μεταφορά και εκδορά του θηρευμένου αγριόχοιρου δεν θα ξεπερνά τα 3 άτομα, ενώ υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας καθόλη τη διάρκεια της μεταφοράς και εκδοράς του.
Οι παραπάνω προτάσεις μας είναι απόλυτα εναρμονισμένες με τους κανόνες που ισχύουν για το κυνήγι σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε εξαιτίας της πανδημίας. Αν οι κανόνες υιοθετηθούν από την κυβέρνηση μπορεί εύκολα να ελεχθεί η τήρηση τους, γιατί οι κυνηγοί δύνανται να πιστοποιούν στα αστυνομικά όργανα ανά πάσα στιγμή την ιδιότητα τους με την επίδειξη της ατομικής άδειας θήρας τους, που έχει ετήσια ισχύ και είναι δημόσιο έγγραφο. Επιπρόσθετα οι θηροφύλακες των Κυνηγετικών Οργανώσεων, πέρα από τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρουν στο φυσικό περιβάλλον, μπορούν με επιτυχία να επωμιστούν και τον έλεγχο τις ορθής μετακίνησης των κυνηγών.

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων
Μετά τιμής