Η συλλογή πληροφοριών του προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ Ι» βασίζεται στη συμπλήρωση ενός ειδικά σχεδιασμένου στατιστικού ερωτηματολογίου, αποκλειστικά από κυνηγούς. Το στατιστικό ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε από ειδική επιστημονική ομάδα και έκτοτε, αναβαθμίζεται κάθε έτος εφόσον υπάρχει ανάγκη. Τα αντίτυπα διανέμονται αρχικά στις Κυνηγετικές Ομοσπονδίες και αυτές με τη σειρά τους τα προωθούν στους κατά τόπους κυνηγετικούς συλλόγους της χώρας, που υπάγονται στην περιφέρειά τους. Ο αριθμός των ερωτηματολογίων που διανέμει ο κάθε κυνηγετικός σύλλογος είναι ανάλογος με τον αριθμό των μελών του. Ο τελικός αποδέκτης του ερωτηματολογίου είναι ο κυνηγός, ο οποίος το λαμβάνει από τον κυνηγετικό του σύλλογο σε ετήσια βάση την περίοδο θεώρησης της άδειάς του.
Το στατιστικό ερωτηματολόγιο κυνηγού έχει ημερολογιακό χαρακτήρα. Ο κυνηγός το συμπληρώνει από την αρχή μέχρι και το τέλος της κυνηγετικής περιόδου, όπου καταγράφει τα αποτελέσματα της κάθε κυνηγετικής του εξόρμησης, σε μία ή και περισσότερες γραμμές. Με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου, τα συμπληρωμένα στατιστικά ερωτηματολόγια επιστρέφονται στην Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας, και η αρμόδια επιστημονική ομάδα αναλαμβάνει την επεξεργασία τους. Τα δεδομένα των συμπληρωμένων ερωτηματολογίων, εξάγονται και καταχωρούνται σε ειδική ηλεκτρονική βάση δεδομένων η οποία αυτή τη στιγμή έχει στοιχεία 17 συνεχόμενων ετών.
Για να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση της εξέλιξης των διαφόρων μεταβλητών που προκύπτουν από τα συμπληρωμένα ερωτηματολόγια κατά την διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, και για να είναι πιο αποτελεσματική η δομή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων και οι στατιστικές αναλύσεις που θα προκύψουν, η κυνηγετική περίοδος χωρίζεται σε 28 εβδομάδες οι οποίες αποτελούν και την πλήρη διάρκειά της ετησίως.
Οι βασικές μεταβλητές οι οποίες εξάγονται από τα πρωτογενή δεδομένα που προέρχονται από τα στατιστικά ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι κυνηγοί, και οι οποίες καταγράφονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, είναι οι εξής:
- Θηραματικό είδος
- Η κυνηγετική ευκαιρία (αριθμός συναντηθέντων θηραμάτων ανά κυνηγό και κυνηγετική εξόρμηση)
- Η κυνηγετική κάρπωση (αριθμός θηρευθέντων θηραμάτων ανά κυνηγό και
- κυνηγετική εξόρμηση)
- Χρονική διάρκεια εξόρμησης
- Αριθμός κυνηγών ομάδας
- Ημερομηνία εξόρμησης
- Περιοχή κυνηγιού (πόλη, χωριό, οικισμός, νομός)
- Αριθμός απωλεσθέντων θηραμάτων
- Αριθμός καταναλωθέντων φυσιγγίων
- Αριθμός ατόμων πέρδικας σε κάθε κοπάδι (συναντηθέντα ανά κυνηγό και
- κυνηγετική εξόρμηση)
- Κυνηγετικός σύλλογος κυνηγού
- Είδος άδειας θήρας (τοπική, περιφερειακή, γενική)
- Έτος πρώτης έκδοσης άδειας θήρας (εμπειρία)
Με την εφαρμογή συγκεκριμένων μαθηματικών προσεγγίσεων επί των βασικών μεταβλητών που καταγράφονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων, παράγονται επίσης και μία σειρά από δευτερεύουσες ή αλλιώς παραγόμενες μεταβλητές, οι θηραματικοί δείκτες. Αυτοί οι δείκτες είναι παγκόσμια αποδεκτοί και χρησιμοποιούνται στην επιστημονική κοινότητα των θηραματολόγων και των βιολόγων, για να εξαχθούν συμπεράσματα για τους θηραματικούς πληθυσμούς υπό παρακολούθηση, και είναι οι εξής:
i. Κυνηγετική Κάρπωση: Ο αριθμός των θηρευθέντων ατόμων ενός συγκεκριμένου θηραματικού είδους, ανά κυνηγό και εξόρμηση για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δείκτης εκπεφρασμένος με τιμή μέση ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια.
ii. Κυνηγετική Ευκαιρία: Ο αριθμός των συναντηθέντων ατόμων ενός συγκεκριμένου θηραματικού είδους ανά κυνηγό και εξόρμηση, για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Δείκτης εκπεφρασμένος με τιμή μέση ημερήσια, εβδομαδιαία, μηνιαία και ετήσια.
iii. Κυνηγετική Προτίμηση: Το ποσοστό των κυνηγών (%) που θήρευσαν τουλάχιστον ένα άτομο ενός συγκεκριμένου θηραματικού είδους, κατά τη διάρκεια μίας κυνηγετικής περιόδου. Δείκτης εκπεφρασμένος πάντα με τιμή ετήσια.
iv. Κυνηγετική Ζήτηση: Το ποσοστό των κυνηγετικών εξορμήσεων (%) που πραγματοποιήθηκαν για ένα συγκεκριμένο θηραματικό είδος σε σχέση με τον συνολικό αριθμό καταγραφόμενων εξορμήσεων για όλα τα είδη, κατά τη διάρκεια μιας κυνηγετικής περιόδου. Δείκτης εκπεφρασμένος πάντα με τιμή ετήσια.