Μέχρι τις 21 του μήνα έχει προθεσμία το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών για να αναστείλει την εφαρμογή διατάξεων του νόμου 4830/2021 για την ευζωία των ζώων συντροφιάς, ώστε η Κυβέρνηση να μην έρθει αντιμέτωπη με μία παταγώδη αποτυχία της.
Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι για τρία ολόκληρα χρόνια ο ίδιος νόμος παρέμενε αδρανής και ανεφάρμοστος, όπως ακριβώς έχουν προειδοποιήσει από το 2021 η ΚΣΕ και όλοι οι εμπλεκόμενοι επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς.
Είναι φανερό ότι ο 4830/2021 εξαντλείται σε έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα, που από τη μία δεν προστατεύει τα ίδια τα ζώα, και από την άλλη δημιουργεί συνθήκες ενός ιδιότυπου «εκβιασμού», εις βάρος των πολιτών που συμβιώνουν με κατοικίδια ζώα.
Αν η Κυβέρνηση επιμείνει να αγνοεί όλες τις κοινωνικές ενστάσεις και παρατηρήσεις, αν συνεχίσει να περιφρονεί τους χιλιάδες πολίτες και επιστημονικούς φορείς που στη δημόσια διαβούλευση απέρριψαν κατά συντριπτική πλειοψηφία τις διατάξεις του νόμου, θα είναι υπεύθυνη για όλο το «χάος» που θα ακολουθήσει.
Αναρωτιόμαστε σε ποιο εργαστήριο «αποθήκευσης» γενετικού υλικού (D.N.A) θα σταλούν τα δείγματα χιλιάδων δεσποζόμενων ζώων, όταν ακόμα και οι κτηνίατροι δεν έχουν τη διεύθυνση του εργαστηρίου, ή όταν ακόμα και οι κτηνίατροι δηλώνουν αδυναμία να τηρήσουν τους όρους βιοασφάλειας που απαιτούνται για την αποστολή των δειγμάτων.
Είναι ανεξήγητη η επιμονή της Ειδικής Γραμματείας του Υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς να εκδίδει «τελεσίγραφα», με συνέπεια χιλιάδες κάτοχοι κατοικίδιων ζώων, αλλά και οι κτηνίατροι, να ζουν υπό το συνεχές καθεστώς ποινικών ευθυνών και διοικητικών προστίμων.
Η Κ.Σ.Ε. έχει, ήδη, προσφύγει εναντίον του νόμου στο ΣτΕ, ενώ ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος ανακοίνωσε παρόμοια προσφυγή εναντίον του νόμου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Και αυτό γιατί ο ν. 4830/2021 ενσωματώνει ένα πλήθος αντιεπιστημονικών άρθρων και «ανεφάρμοστων» εφαρμοστικών διατάξεων, που κινούνται συνολικά σε λάθος κατεύθυνση:
- Ο νόμος δεν πρόκειται να συμβάλει στη μείωση των αδέσποτων ζώων, ενώ η καθολική στείρωση είναι ένα μέτρο που αντιτίθεται στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα γι’ αυτό και δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη χώρα του κόσμου.
- Όσο για τη βάση τήρησης γενετικού υλικού, είναι μέτρο πρακτικά ανεφάρμοστο και χωρίς καμία ουσιαστική χρησιμότητα στη λύση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.
Έστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την αρμόδια Υπουργό και την Κυβέρνηση συνολικά, να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να «θεραπευτούν» οι αστοχίες του νόμου, έστω και αν χρειαστεί να επανεξεταστεί εκ του μηδενός!